Producătorii de medicamente generice din România cer autorităţilor să recalculeze valoarea taxei clawback pentru ultima perioadă a anului 2012, pentru a elimina din baza de calcul cota de TVA aferentă valorii totale a vânzărilor, conform unei decizii luate de Curtea Constituţională pe 5 februarie.
"Este absolut necesar ca autorităţile să pună în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale privind eliminarea cotei TVA din baza de calcul a taxei clawback (impozitarea cu 70 de procente a oricărei sume care depăşeşte volumul de vânzări de medicamente aferent anului 2009)", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.
Conform acestuia, Asociaţia a solicitat în mod repetat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) clarificarea sumelor comunicate pentru trimestrul IV, dar nu a primit niciun răspuns.
"Sumele comunicate pentru trimestrul IV al lui 2012 sunt similare cu cele din trimestrul anterior şi, corelate cu datele interne ale companiilor, confirmă faptul că notificările transmise de CNAS continuă să includă valoarea TVA. Aceasta în condiţiile în care, în 5 februarie, Curtea Constituţională a decis că aplicarea taxei clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale", a mai spus Damian.
Actuala formă a taxei clawback este incorectă
Practic, producătorii de medicamente generice sunt obligaţi să plătească un procent nu numai asupra preţului în sine al medicamentelor, ci şi asupra taxei pe valoarea adăugată aferentă preţului medicamentelor, ceea ce echivalează cu un impozit la un alt impozit pe care companiile deja îl plătesc statului român.
De asemenea, APMGR a atras atenţia asupra faptului că actuala formă a taxei clawback este incorectă, nesustenabilă şi v