Franţa a dezminţit acuzaţiile potrivit cărora s-ar opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Surse diplomatice de la Paris au declarat joi dimineaţă pentru RFI că, dimpotrivă, Franţa încearcă să găsească o soluţie de mediere între punctele de vedere exprimate la Consiliul JAI. "Nu este uşor, dar sperăm să ajungem la un compromis", au declarat pentru RFI sursele citate.
Publicaţia austriacă "Osterreich" ("Austria") anunţase miercuri seară că Franţa s-ar număra şi ea printre ţările care s-ar opune aderării României la Schengen, alături de Germania şi Finlanda, deoarece aceste ţări sunt nemulţumite de eforturile insuficiente pentru combaterea corupţiei în România şi Bulgaria. Coridianul austriac a mai precizat că Austria nu se opune admiterii celor două state în Spaţiul Schengen, dar ar prefera o aderare în etape.
Finlanda venise miercuri cu anunţul că va bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, după ce Germania anunţase anterior acest lucru prin vocea ministrului său de Interne, Hans-Peter Friedrich că Germania va folosi dreptul său de veto pentru blocatrea aderării României şi Bulgariei la spaţiul european fără frontiere interne. Ministrul german de Interne precizase că Germania nu îşi doreşte o "migraţie a sărăciei" în căutare de ajutoare sociale în sistemul social german.
Poziţia Olandei, exprimată de ministrul pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, prezent joi la JAI, este moderată: "Astăzi nu va fi nicio decizie, este doar o informare. Vom avea o nouă reuniune în decembrie. Cunoaşteţi poziţia noastră că două rapoarte MCV trebuie să fie pozitive. Acesta este punctul de vedere al Guvernului Olandei (...) Până în decembrie, nu se va întâmpla nimic".