Având probleme de sănătate, cele mai multe persoane cu dizabilităţi sunt condamnate să trăiască din pensia mică pe care o primesc. În ultimii doi ani, la Satu Mare, 17 persoane cu dizabilităţi au fost angajate, din totalul de 29 aflate în căutarea unui loc de muncă, potrivit evidenţei Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare. Pe de altă parte, contribuabilii care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap în proporţie de minimum 4% din numărul total al acestora. În caz contrar, aceste firme vor plăti la stat echivalentul salariilor minime pe care le-ar plăti dacă ar avea astfel de angajaţi.
Numai 17 persoane cu dizabilităţi au primit o şansă
În judeţul Satu Mare există în statisticile oficiale 10.297 de persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea, aproximativ 900 sunt copii. O parte dintre aceşti sătmăreni îşi caută un loc de muncă, însă din cauza problemelor pe care le au, firmele sătmărene sunt destul de reticente când vine vorba de angajarea unei astfel de persoane. Firmele cer pe lângă pregătirea profesională riguroasă şi experienţă. De aceea sunt foarte reţinute când vine vorba de angajarea unei persoane cu dizabilităţi.
Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, anul trecut, dintre cele 13 persoane cu dizabilităţi care şi-au căutat un loc de muncă prin intermediul Agenţiei, doar şapte au fost angajate. În anul 2011, dintre cele 16 persoane cu dizabilităţi aflate în căutarea unui loc de muncă, zece au fost angajate. “Este vorba despre persoane absolvente ale unor şcoli profesionale, licee de artă şi meserii, persoane necalificate şi chiar două persoane cu studii superioare în domeniile psihologie şi economie aflate în evidenţele Agenţiei pentru a-şi găsi un loc de muncă”, a declarat directorul executiv al AJOFM, Marcel Maruşca.
Potrivit directo