De această dată, sunt anunțate și termene ”precise” de aplicare: în aprilie 2103, Guvernul va adopta actul normativ, de la 1 iulie 2013 se va aplica programul- pilot, cu TVA de 9 la sută pe tot lanțul de panificație(grâu-făină-pâine), iar de la 1 ianuarie 2014, TVA redus se va aplica și la celelalte produse alimentare de bază.
O singură problemă de procedură a rămas încă neclarificată, și anume, dacă se va încasa ”din prima”, TVA redus de 9 la sută, sau se va încasa inițial valoarea actuală a TVA, de 24 la sută, urmând ca, ulterior, diferența de 15 la sută să fie ruturnată celor îndreptățiți.
Dacă aceste măsuri nu vor fi aplicate, industria alimentară din România, care oricum se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește producția fiscalizată și, implicit, cu evaziunea fiscală, va fi puternic afectată. Deja, multe societăți au intrat în insolvență sau chiar în faliment. Aceasta a fost principala concluzie a Conferinței brutarilor și morarilor-Rompan, desfășurată joi, la Complexul Romexpo din București, în prezența ministrului agriculturii, Daniel Constantin.
2012-cel mai prost an din istoria industriei de panificație
Aurel Popescu, președintele Rompan, a făcut la începutul conferinței o scurtă prezentare a acestui sector al industriei alimentare. Numărul de unități din sectorul morărit- panificație este de peste 6000, din care în panificație 3.846, în morărit 1.988, producție biscuiți 246 și paste făinoase 98 de unități. Din totalul celor 151.000 de salariați din industria alimentară, circa 80.000 își desfășoară activitatea în morărit și panificație. ”În perioada de preaderare și după aderarea României la UE, în ramura noastră de activitate au fost făcute investiții de peste 700 de milioane de euro. Din păcate, anul 2012 a fost cel mai prost an din istoria acestui sector și a consemnat și o creștere fără preceden