Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru forţa de muncă, a declarat joi că problema "turismului pentru beneficii sociale" nu există, deoarece nicio ţară UE nu a transmis informaţii oficiale în acest sens, fiind vorba doar despre "o percepţie".
"Niciun stat membru, inclusiv Marea Britanie, nu a prezentat Comisiei informaţii din care să rezulte că este vorba de o problemă a «turismului de beneficii». Dacă este o problemă, putem căuta soluţiile (...). Pentru moment, vorbim de o non-problemă. Nu există, este o percepţie în unele ţări membre care nu are nicio susţinere în realitate", a afirmat Todd, purtător de cuvânt al comisarului Laszlo Andor, care gestionează portofoliul Forţă de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune.
El a fost întrebat de jurnalişti în conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles despre dezbaterea din Marea Britanie cu privire la acest subiect, precum şi la discuţiile purtate joi dimineaţă între oficiali din Regatul Unit, Germania, Olanda şi Austria în care s-ar fi decis să se solicite Comisiei Europene iniţierea unei modificări a legislaţiei europene în sensul combaterii problemei "turismului pentru beneficii".
"Vă referiţi la o cerere care a fost anunţată, dar nu a fost primită (...) Nu vom veni cu propuneri pentru a adresa o problemă care nu există", a subliniat Jonathan Todd.
De asemenea, cu privire la Marea Britanie, Todd a subliniat că britanicii accesează mai mult beneficiile sociale decât cetăţenii europeni care lucrează în Regatul Unit.
"Dimpotrivă, dacă privim la Regatul Unit, situaţia este că acei cetăţeni europeni care lucrează în această ţară folosesc aceste beneficii mult mai puţin decât cetăţenii britanici", a spus oficialul CE.
El a specificat că la nivel european sunt încheiate unele acorduri, agreate unanim de către toate statele membre şi de Parlamentul European, în v