Muzeul Național Secuiesc (MNS) pregătește Expoziția „Lumea lui Kós Károly – 1912”, care va fi deschisă de Zilele Sfântu Gheorghe, în luna aprilie. Expoziția va continua manifestările cuprinse în Anul Kós Károly la Sfântu Gheorghe, acțiuni ce vor continua apoi inclusiv cu lansarea unui volum referitor la viața și munca renumitului arhitect.
Directorul MNS, Várgha Mihály, a declarat că pentru a marca Anul jubiliar Kós Károly, MNS va lansa de Zilele Sfântu Gheorghe Expoziția „Lumea lui Kós Károly – 1912”, în cadrul căreia vor fi prezentate machete cu clădirile proiectate de către Kós, precum și desenele originale ale acestuia. Desenele originale au o vechime de 100 de ani și aparțin colecției MNS, însă ele au fost restaurate gratuit de Arhiva Budapestei și readuse la Sfântu Gheorghe.
„Cea mai fructuoasă perioadă din viața profesională a lui Kós Károly a fost anul 1912 și pentru că, după Budapesta, Sfântu Gheorghe este orașul unde a proiectat cele mai multe clădiri, este normal să-l omagiem aici. În plus, în această vară vom edita și volumul intitulat Kós Károly și Ținutul Secuiesc, unde vom prezenta toate clădirile proiectate de marele arhitect în această zonă, iar apoi vom realiza și un documentar despre Kós Károly”, a declarat Várgha Mihály, arătând că expoziția va fi prezentată inclusiv la Centrul Cultural Maghiar de la București.
Acesta a arătat că printre creațiile de seamă ale lui Kós Károly se numără Grădina Zoologică de la Budapesta, casa lui personală de la Stana, în județul Cluj, pe care a proiectat-o acolo pentru că era la jumătatea distanței dintre Budapesta și Sfântu Gheorghe, Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, clădirea Liceului Kós Károly, precum și 19 case din Sfântu Gheorghe.
„Kós Károly a mai proiectat însă clădiri în Baraolt și Bățani, precum și o clădire impozantă pentru Primăria Sfântu Gheorghe, care ar fi trebuit să fie î