Câteva mii de studenţi greci au demonstrat miercuri la Atena, împotriva restructurării universităţilor. Aşa-numitul plan "Athina", gândit de autorităţile elene, prevede fuziunea sau chiar închiderea mai multor departamente universitare. Argumentul: reducerile bugetare dictate de adoptarea în mers (fără o informare prealabilă) a măsurilor convenite cu instituţiile creditoare.
Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia
150 de unităţi universitare ar urma să pună lacăt în perioada imediat următoare, numărul facultăţilor trebuind să scadă de la 534 la 384. Alte 28 vor continua să funcţioneze, dar numai până în 2018, pentru ca actualii studenţi să-şi poată finaliza studiile. De asemenea, potrivit declaraţiilor ministrului Educaţiei, Constantinos Arvanitopoulos, începând cu anul viitor, numărul studenţilor admişi în învăţământul superior va fi redus cu 4%.
Aşa cum era de aşteptat, noua "hartă academică" nu este acceptată de Opoziţie, nici chiar de o majoritate minimă în cadrul coaliţiei guvernamentale. Tensiunile sunt justificate, pe de-o parte, ca reacţie la o acţiune de siluire a învăţământului public superior (cu multe speculaţii care derivă de aici) şi pe de altă parte, de rezervele privind posibilitatea ca astfel de măsuri să aducă rezultate într-un context mai amplu, în care fiecare parte trebuie văzută ca o rotiţă într-un sistem.
Protestele se reiau joi
Demonstraţii împotriva planului Guvernului sunt programate şi joi, cu participarea studenţilor şi cadrelor didactice, până în prezent, cinci rectori exprimându-şi dezaprobarea faţă de intenţiile Executivului. Este de aşteptat ca demonstraţiile să ia amploare în Capitala elenă, la amiază, când comisia pentru cultură şi învăţământ a Legislativului va relua discuţiile pe marginea proiectului de reformă.
De asemenea, planul Guvernului elen a dat naştere mai multo