Judecătorii. În peniţa stiloului lor stau dreptatea, adevărul şi puterea justiţiei. Mulţi îi blamează, alţii le mulţumesc, în timp ce unii uită că şi judecătorii sunt oameni. Fiecare simte dreptatea înăuntrul său, dar puţini sunt cei care vor să o şi scoată la suprafaţă. Dincolo de sobrietatea robei, de autoritatea pe care o inspiră baveta albă din mătase, pe care o poartă la gât, omul care judecă dosarele semenilor care vin în faţa lui cu diferite litigii, se transpune de multe ori în situaţia celui care păşeşte de nevoie pragul instanţei, pentru a înţelege pricina, pentru a găsi soluţia cea mai bună.
În prag de primăvară, când sărbătorim femeia, când natura renaşte la viaţă, am dori să arătăm că într-o lume a bărbaţilor, lumea justiţiei, femeile pot răzbate cu brio, pot ocupa funcţii de conducere şi de multe ori o pot face cu mai multă pasiune decât bărbaţii. Mariana Grădinescu este un exemplu în acest sens. Modestă, deschisă către comunicare, iubită de colegi, judecătoarea Grădinescu se află de câteva luni la cârma Judecătoriei Focşani, după ce şase ani a fost vicepreşedintele acestei instanţe.
Povestea de succes a magistratului începe din copilărie. Atunci a cules simţul dreptăţii şi al adevărului, educaţia, corectitudinea şi respectul faţă de semeni. „Am copilărit la Jariştea, copil unic la părinţi, am avut parte de toată dragostea din lume. De toată iubirea şi respectul am parte şi astăzi de la soţul şi de la copilul meu. Am fost răsfăţată. Îmi amintesc cu drag şi de bunicii mei. Am avut numai bunici materni, la Boloteşti. Mama mea a fost educatoare. Mulţi dintre elevii săi îi datorează pri-mii paşi în viaţă.Unii sunt medici, alţii ingineri. Florica Blană, mama mea este pomenită şi în monografia comunei Jariştea. Înainte de 1989, la primării funcţionau nişte comisii de judecată care aveau în competenţă mici litigii. Mama era secretarul acestei