TIMIȘOARA. Joi, 7 martie, în complexul Bastion I, Galeria Theresia (str. Martin Luther nr. 4), la ora 18, se va deschide expoziţia „Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea”. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 14 aprilie.
După ce expoziţia a fost prezentată la Ulm (Germania), Satu Mare și Arad, se află la cea de-a patra expunere, la Timișoara. Expoziția internațională aduce publicului cele mai recente descoperiri în cercetarea privind emigrarea și colonizarea șvabilor în regiunea Dunării, din secolul al XVIII-lea. Aceasta prezintă exponate originale legate de istoria emigrării, împrumutate în mare parte din muzee din Germania, România, Ungaria şi Serbia. De exemplu, un sicriu al unui copil dintr-o familie de emigranţi, care arată mortalitatea infantilă ridicată a coloniștilor din secolul al XVIII-lea.
Cu 300 de ani în urmă, primii colonişti din regiunile de sud-vest ale Germaniei au pornit cu aşa numitele „Ulmer Schachteln” (vase specifice din oraşul Ulm) în josul Dunării. Ei au fost colonizaţi de către împărații habsburgici Maria Terezia și Josef al II-lea, și de către proprietarii privați. Peste 400.000 de coloniști au venit în secolul al XVIII-lea în Banat, Satu Mare, Bačka și alte regiuni de-a lungul Dunării.
Imigranții au adus cu ei nu doar cunoștințe ale metodelor moderne din agricultură și meşteşuguri, ci şi valori culturale și deprinderi. Văzut din perspectiva de astăzi, șvabii Dunăreni au adus un impuls proaspăt în modernizarea țării.
Expoziția este o producție comună a Muzeului Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm în parteneriat cu muzeele din Timișoara, Arad, Satu Mare, Reşiţa, Pécs și Novi Sad. Proiectul „Migrația înspre spaţiul dunărean”, cu un volum total de 200.000 de euro, este finanțat de către Uniunea Europeană și face parte din programul cultural al Uniunii Europene 2012/2013.
Expoziția, care va f