Runda a doua de dezbateri pe proiectul de buget: cum şi pe ce se vor da banii de la componenta învăţământ, cultură şi culte.
Banii pentru cultură se vor aloca pe bugetul de anul acesta, după reguli noi, pentru proiecte multianuale, de tineret şi apoi restul solicitărilor de la ONG-urile pe cultură. Pentru culte, cutuma se va păstra, alocări proporţionale cu numărul de credincioşi, cu menţionea că fiecare cult va decide către ce proiecte vor merge banii. La capitolul învăţământ s-au cerut evidenţierea în buget a unor bani pentru naveta personalului din învăţământ sau fonduri pentru amenajarea unei şcoli şi grădiniţe în cartierul Bună Ziua.
Pentru cultură, suma a crescut de la 2 la 3 milioane de lei. Acest buget a fost degrevat de proiectele sociale care vor fi finanţate de la capitolul asistenţă socială. La alocarea banilor se va merge pe o politică a paşilor mici, asumată de primărie începând cu anul acesta, după cum a menţionat viceprimarul Ana Horvath. Organizaţiile din oraş au cerut primăriei o finanţare totală de peste 15,7 milioane de lei pentru proiecte de interes local.
Potrivit primarului, alocările de sume pe sănătate, educaţie, organizaţii non guvernamentale sunt de 25-28 de milioane de lei, cu menţiunea că prin buget sunt prevăzuţi bani pentru acordarea de burse pentru elevii clujeni. La cultură, se va introduce, ca principiu, bugetul multianual şi se vor susţine o suită de evenimente emblemantice pentru oraş. Apoi banii se vor aloca pe componente: proiecte de tineret, reviste de cultură, organizaţii non guvernamentale.
Propunerea este ca jumătate din buget de la cultură să mergă pe componenta proiectelor multianule, după cum a declarat pentru ZIUA de CLUJ, viceprimarul Ana Horvath. Mai precis vor fi suţinute 14-15 proiecte. „Sunt paşi mici, dar e un început de drum care marchează deschiderea primăriei către ideile bune. Trebuie s