Universităţile din ţară ar putea emite diplome universitare fără a mai avea nevoie de avizul Ministerului Educaţiei, potrivit unui amendament pregătit de senatorii din Comisia de Învăţământ la Legea Educaţiei Naţionale, pe care o vor modifica săptămâna viitoare.
Senatorii din Comisia pentru Învăţământ pregătesc noi modificări la Legea Educaţiei Naţionale, când va ajunge pentru raport legea de aprobare a OUG 92, prin care deputaţii au schimbat deja modalitatea de anulare a diplomelor false, trecând-o din curtea rectorilor în cea a judecătorilor.
Unul dintre amendamente este cel prin care li se va da universităţilor dreptul de a emite diplome universitare fără ştampila Ministerului Educaţiei, a declarat pentru adevarul.ro Senatorul Dumitru Oprea, secretar al Comisiei pentru învăţământ şi membru al PDL.
În momentul de faţă, legea stipulează că certificatele şi diplomele trebuie aprobate de către Minister înainte să fie înmânate absolvenţilor.
Senatorul Dumitru Oprea, a explicat că va încerca să propună acest amendament în şedinţa în care se va discuta ordonanţa 92, însă depinde de votul membrilor dacă va trece. Comisia de specialitate din Senat va face ultimele modificări pe proiectul de lege, înainte ca acesta să intre în plenul Senatului, care este Camera decizională.
Secretarul Comisiei pentru învăţământ spune că, în prezent, dacă universităţile private ”îşi fac de cap în ceea ce priveşte emiterea diplomelor pe bandă rulantă”, nici prin procedura în vigoare Ministerul Educaţiei nu are prea multe pârghii să-i oprească, dând exemplul scandalurilor din anii precedenţi cu Universitatea "Spiru Haret".
Responsabilitatea diplomelor, ”asumată integral” de universităţi
Amendamentul pregătit de Dumitru Oprea, fostul rector al Universităţii ”Al. I. Cuza” din Iaşi, este susţinut şi de preşedintele Comisiei pentru Învăţământ a Senatului