Probioticele au început să fie folosite tot mai des în industria alimentară, datorită beneficiilor pe care le au asupra sănătăţii tractului digestiv. Ele sunt acele microorganisme care ajută la menţinerea stării bune a sistemului intestinal şi se găsesc în alimente fermentate (precum iaurtul) sau în suplimentele nutritive. Aceste bacterii „prietenoase” ajută organismul să combată eficient infecţiile.
Probioticele: din capsule sau alimente?
„Probiotic” este un cuvânt de origine greacă şi înseamnă „pentru viaţă”. Astfel, din ce în ce mai mulţi oameni folosesc probioticele ca o sursă complementară de protecţie, pentru a-şi menţine starea de sănătate. Totuşi, dovezile ştiinţifice arată că beneficiile probioticelor administrate în capsule sunt oarecum limitate, comparativ cu cele primite din mâncare. Specialiştii spun că în produsele alimentare din comerţ există aproximativ 10 miliarde de unităţi formatoare de colonii (UFC). Cifra pare mare, însă aceste bacterii sunt conţinute doar într-o cutie de iaurt. Verifică data de expirare a produsului, cu cât este mai aproape de final, cu atât iaurtul sau laptele bătut cumpărat va conţine mai multe bacterii. Medicii recomandă să folosim probiotice din produsele alimentare, în detrimentul celor din capsule. Acestea sunt indicate atunci când trebuie să ne refacem colonul în urma unui tratament cu antibiotice, de pildă.
Beneficiile probioticelor
Probioticele sunt folosite în tratarea durerilor de stomac şi pentru profilaxia diareei determinate de antibiotice, deoarece aceste medicamente omoară atât bacteriile dăunătoare, cât şi bacteriile necesare organismului. Cercetările au arătat că probioticele ajută la prevenirea infecţiilor vaginale, de piele sau parodontale.
Ce alimente conţin probiotice
Alimentele cu agenţi naturali de fermentaţie abundă în aceste tipuri de bacterii: iaurt, lapte bătut, chef