Miniştrii de Interne şi ai Justiţiei din UE au amânat aderarea României şi a Bulgariei la Schengen. O jurnalistă de la televiziunea belgiană e de părere că problema europenilor e de fapt neîncrederea în spaţiul de liberă circulaţie.
În cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care a reunit joi miniştrii de resort din statele comunitare, oficialii au hotărât să amâne încă o dată decizia privind intrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Aceştia au condiţionat reluarea discuţiilor de publicarea următorului raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene.
CINE NU NE-A VRUT
Majoritatea statelor membre au exprimat poziţii de susţinere a aderării României şi Bulgariei, însă Germania, Olanda şi Finlanda s-au opus, care au punctat că vor să vadă rezultate mai convingătoare din partea României şi a Bulgariei în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. „A fost invocat MVC-ul de către Germania, Finlanda şi Olanda, dar cu acceptul total pozitiv ca până la sfârşitul anului să stabilim modalitatea de integrare în Schengen“, a declarat Radu Stroe, ministrul român de Interne, pentru Agerpres. Acesta a punctat că amânarea este „un compromis ca până la sfârşitul anului să găsim decizia clară, corectă“.
Astfel, miniştrii din Consiliul JAI au decis ca discuţiile pe această temă să fie reluate într-o reuniune stabilită pentru luna decembrie a acestui an, după publicarea raportului.
REFORMAREA SCHENGEN
Într-un editorial postat pe site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF), Anne Blanpain scrie că europenii nu au încredere în spaţiul Schengen, nu doresc să îl extindă şi ar face bine să recunoască faptul că vor să îl reformeze, unii grupându-se în spatele celui mai curajos, Germania.
„Cele două ţări par total resemnate, conştiente că în spatele Germaniei