Tot mai mulţi oameni preferă mediul rural celui urban atunci când vine vorba de populaţia judeţului. Asta arată datele de la Direcţia Judeţeană de Statistică, dar şi datele preliminare de la recensământul din 2011. Dacă după recensământul din 2002, din totalul de 816.900 de oameni câţi locuiau în judeţ, 47,5% se aflau în mediul urban, datele de la ultimul recensământ arată că numărul celor care preferă oraşul a scăzut, procentul fiind în 2011 de 45%.
Aceasta nu este singura diferenţă care a survenit în urma celor două recensăminte. În decurs de nouă ani, din Iaşi au plecat în jur de 93.000 de oameni, cel mai probabil aceştia alegând drumul străinătăţii. Astfel s-a ajuns ca în 2011, populaţia Iaşului să nu depăşească 723.533 de oameni. De precizat este însă faptul că un număr destul de ridicat de oameni şi-au ridicat case în zonele limitrofe ale municipiului, iar aceştia nu se mai încadrează la populaţie urbană, ci la cea rurală. Imobile noi pot fi văzute în Valea Lupului, Bucium, Bârnova, dar şi CUG.
“Au început să abandoneze tradiţiile”
Reporterii de la „Ziarul de Iaşi” au încercat să afle care sunt motivele pentru care oamenii aleg din ce în ce mai mult mediul rural. „În perioada industrializării se practica foarte mult navetismul. Oamenii erau obligaţi să facă acest lucru pentru că lucrau la marile întreprinderi din zona industrială a Iaşului, însă navetismul a provocat abandonul în familie şi violenţă, ambele fiind fenomene negative. Ţăranii au început atunci să se confrunte în oraş cu o situaţie diferită de cea din mediul rural. Au început să descopere noi reguli şi au început să abandoneze tradiţiile”, ne-a spus Vasile Miftode, şeful Departamentului de sociologie şi asistenţă socială de la Universitatea “Al. Ioan Cuza” (UAIC). Acesta a continuat, arătând alte transformări prin care a trecut judeţul de-a lungul timp