· Se întreabă Dumitru Vicolov, preşedintele Asociaţiei Umaniste a Ruşilor din România
La şaisprezece luni de la desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor, preşedintele Asociaţiei Umaniste a Ruşilor din România (AURR) se declară nemulţumit de rezultatele parţiale primite de la Direcţia Judeţeană de Statistică, conform datelor procesate de Comisia judeţeană de recensământ.
„Nu înţeleg de ce în tabelul privind «Populaţia stabilă după etnie, categorii de localităţi, în judeţul Tulcea» nu apare rubrica «Ruşi», ci «Ruşi – lipoveni», aceştia din urmă fiind în număr de 10.908 în tot judeţul. Noi nu «spânzurăm» steaguri, nu facem gălăgie, nu vrem autonomie. Singura noastră pretenţie este să fim recunoscuţi ca etnici ruşi!”, a precizat Dumitru Vicolov.
Liderul AURR îşi bazează cererea pe rezultatele recensămintelor din 1992 şi 2002. După primul, datele definitive indicau că pe teritoriul judeţului Tulcea s-au declarat 4.421 de ruşi şi 16.013 de lipoveni; diferenţa era menţinută zece ani mai târziu, când oficial erau 2.847 de ruşi şi 13.764 de lipoveni. În 2002, la nivel naţional erau declaraţi 35.791 de ruşi – lipoveni, din care 6.721 erau ruşi, potrivit informaţiilor oficiale.
Directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică, Neculai Nechita, afirmă că solicitarea preşedintelui AURR este tardivă şi că demersul acestuia nu va fi soluţionat favorabil: „Înainte să elaboreze formularele care se refereau la populaţie după limba maternă, religie şi etnie, implicit rubricile acestora, Comisia Centrală pentru recensământ s-a consultat cu organizaţiile minorităţilor naţionale. Direcţiile judeţene de statistică au trimis datele la Bucureşti, acum se operează corecţiile naţionale înainte de definitivare”.
Rezultatele finale ale recensământului populaţiei şi locuinţelor, care a avut loc în octombrie 2011, vor fi publicate în al doilea sem