Procurorul general interimar, Daniel Morar, a fost reclamat la Inspecţia judiciară de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii, pentru încălcarea Codului deontologic, conduită necorespunzătoare şi lezarea independenţei sistemului de justiţie.
"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi, în unanimitate, să sesizeze Inspecţia judiciară privind afirmaţiile făcute de domnul Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în interviul publicat în Revista 22 din data de 5 martie 2013 dacă prin aceste afirmaţii: a fost afectată independenţa sistemului de justiţie, a judecătorilor şi procurorilor (art. 1 alin. 2 şi art. 30 alin. 2 din Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM); s-au încălcat normele Codului deontologic al judecătorului şi procurorului (art. 18 alin. 2 din Codul deontologic); a avut o conduită necorespunzătoare în calitatea sa de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau dacă a săvârşit o abatere disciplinară (art. 97 alin. 1 din Legea 303/2004)", arată judecătorii într-o informare citată de Mediafax.
În respectivul interviu, Daniel Morar a comentat, printre altele, revocarea Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ din CSM.
Morar declară că modul în care au fost revocaţi cei doi reprezintă "un avertisment cât se poate de dur": "Nu faceţi cum spunem noi, vă revocam".
"Îmi este foarte clar că revocarea celor doi judecători a fost determinată – că vor să recunoască sau nu asociaţiile profesionale şi adunările generale ale instanţelor - de faptul că aceştia au îndrăznit să voteze cu un procuror în funcţia supremă în CSM, şi nu cu un judecător. Apoi, cu excepţia d-nei Hăineală, din câte înţeleg, membrii secţiei de procurori au votat pentru revocarea acest