Cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă, dar nu au bani suficienţi, încă pot opta pentru creditele prin programul "Prima Casă". Cei care doresc să apeleze la bănci, pentru a-şi achiziţiona o locuinţă, trebuie să fie atenţi, însă, la dobânzile aplicate şi la comisioanele încasate. În funcţie de acestea diferă şi valoarea ratei finale. În unele cazuri, diferenţa este mai mare de câteva zeci de euro.
Majoritatea băncilor oferă credite persoanelor fizice care doresc să-şi cumpere o casă. Rata de rambursare a împrumutului diferă la fiecare unitate bancară în parte. Aceasta deoarece dobânzile aplicate şi comisioanele încasate sunt altele.
La Banca Transilvania, de exemplu, pentru un împrumut de 57.000 de euro, cu girant, încheiat pe o perioada de 30 de ani, cu comision plătit la acordare, rata lunară este de peste 270 de euro. Dobânda anuală efectivă este 4.53 %, iar la finalul celor trei decenii clientul are de dat înapoi băncii 102.000 de euro.
La BRD, pentru un credit de aceaşi valoare, rata lunară variază în funcţie de comisioanele aplicate. Creditorul ajunge să plătească între 320 de euro şi peste 400 de euro. Dobânda anuală efectivă este de 5,43 %. La această instituţie bancară nu se plătesc comisioane lunare şi nici de administrare a contului. Suma care va fi rambursată de cel care a solicitat creditul este de peste 115.000 de euro, adică dublu faţă de cât primeşte de la bancă.
Şi Raiffaisen oferă credite celor care doresc să-şi achiziţioneze o casă. Pentru un împrumut în valoare de 57.000 de euro, rambursabil într-o perioadă de 30 de ani, creditorul va plăti o rată de aproape 280 de euro. Aici, dobânda de referinţă este de 4,085%. Suma pe care clientul o va plăti înapoi este de peste aproape 100.000 de euro.
Cei care doresc să ia un credit pot să o facă şi la CEC Bank sau la BCR. De la începutul programului "Prima Casă", până în 2012