Dacă îţi razi părul, firul va creşte mult mai gros, iar dacă citeşti la lumină slabă îţi strici ochii, sunt câteva dintre miturile transmise din generaţie în generaţie. Felul în care ne funcţionează corpul este încă un mister, iar dorinţa noastră de a descifra secretele organismului a condus la multe idei greşite. Multe dintre noţiunile false sunt acceptate la nivel mondial, iar adevărul nu-şi mai găseşte loc printre mituri.
„LifeHacker“ a întocmit o listă cu zece mituri despre corpul uman, pe care a încercat să le demonteze.
1. Părul de pe corp creşte mult mai gros atunci când îl razi
Deşi în filme se perpetuează acest mit, în realitate el este complet fals. Dacă rasul ar face ca părul să crească mult mai gros, atunci cei cu chelie s-ar putea rade în cap pentru a preveni căderea părului. „Rasul cu lama îndepărtează porţiunea moartă a firului de păr, nu cea încă vie de sub suprafaţa pielii, aşa că nu este posibil să influenţeze tipul firului de păr. Părului ras îi lipseşte porţiunea subţire din capăt, astfel dă impresia de asprime“, explică cercetătorul Rachel Vreeman.
Altfel spus, părul ras se simte aspru şi ne face să credem că e mai gros, dar în realitate el rămâne la fel.
2. Număratul caloriilor e tot ce contează pentru a slăbi
Deşi consumul mai mic de calorii are cu siguranţă un impact, nu toate alimentele au acelaşi impact asupra corpului nostru. Să luăm spre exemplu un baton de ciocolată şi un castravete (care au acelaşi conţinut caloric). Au gust diferit, au elemente nutriţionale diferite, dar nu sunt acelaşi lucru. Iar faptul că ar fi folosiţi de organism în acelaşi fel pur şi simplu nu are sens.
3. Avem nevoie de opt ore de somn pe noapte
Ni s-a spus că avem nevoie de opt ore de somn pe noapte şi, deşi este adevărat pentru unii dintre noi, nu este universal valabil. Un