Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen figureaza pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de joi, ca discutie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen.
Consiliul JAI nu va lua joi nicio decizie privind aderarea celor doua tari la spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre, anunta miercuri seara un oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE.
Mai multe state spun "nu" Romaniei in Schengen - Consiliul JAI nu va lua nicio decizie
Proiectul anterior al ordinii de zi prevedea o decizie, insa acesta a fost modificat miercuri, dupa ce a devenit evident ca nu exista un consens in randul statelor membre privind o eventuala extindere a spatiului de libera circulatie.
Germania si apoi Finlanda sunt singurele tari care au anuntat deschis ca se opun aderarii Romaniei la Schengen.
Finlanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen: Este prea corupta
Presa austriaca anunta ca si Franta si Olanda au aceeasi pozitie, motivata de coruptia din cele doua tari.
Miercuri, insa, premierul Victor Ponta a tinut sa multumeasca Frantei pentru ca sustine tara nostra in "demersul de aderare la Schengen".
Aderarea la Schengen, razboiul declaratiilor
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri seara ca, daca Uniunea Europeana ne amana iar pe subiectul intrarii in spatiul Schengen, Romania nu mai e interesata de aderare.
Pozitia sa a fost sustinuta ulterior de premierul Victor Ponta, dar si de presedintele Senatului, Crin Antonescu, precum si de alti lideri ai USL ori ministri din Cabinetul Ponta.
Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata
In schimb, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a spus ulterior ca, daca Romania si Bulgaria vor insi