Cea mai mare sumă, aproape 5 mil. euro, a fost colectată în ianuarie de la o firmă din Bucureşti, chiar înainte de începerea urmăririi penale
Pe locul doi se află un administrator sau acţionar din Timişoara care a achitat, tot în ianuarie, aproape un milion de euro
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat, în cele şase luni care au trecut de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului MFP privind crearea unui cont special pentru încasarea sumelor reprezentând prejudiciul cauzat din evaziune fiscală, peste 34 mil. lei - aproximativ 8 mil. euro - de la evazioniştii care au vrut astfel să-şi reducă pedepsele.
Potrivit preşedintelui ANAF, Şerban Pop, cea mai mare sumă - 22 mil. lei (aproximativ 5 mil. euro) - a fost colectată în luna ianuarie 2013 de la o firmă din Bucureşti, chiar înainte de începerea urmăririi penale.
Pe locul secund în topul plăţilor în scopul diminuării pedepselor se plasează o firmă (administrator sau acţionar) din Timişoara, care a achitat, tot în ianuarie, suma de 4,3 milioane de lei (circa un milion de euro).
Şerban Pop a afirmat ieri, citat de Mediafax, că filosofia Fiscului va viza promovarea măsurilor care să mute greutatea acţiunii de combatere a evaziunii fiscale către creşterea încasărilor la bugetul de stat, cuvântul-cheie fiind recuperarea prejudiciului şi scurtarea circuitului penal.
Fiscul a înfiinţat în luna august a anului trecut un cont dedicat recuperării prejudiciilor identificate în cazurile de evaziune fiscală, pentru reducerea pedepselor făptuitorilor care plătesc înainte de primul termen al proceselor penale.
Pedeapsa, redusă la jumătate dacă inculpatul acoperă integral prejudiciul
Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale prevede că în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale