Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu consideră că proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari , pe care Guvernul vrea să-şi angajeze răspunderea, riscă să ducă la o "filieră de corupţie", având, totodată, un termen de despăgubire prea lung.
„Sunt o serie de aspecte tehnice legate de durata procesului, care se lungeşte până în anul, atenţie, 2027. Ar însemna că ajungem într-o situaţie care e clar de discutat - 80 de ani din momentul confiscării proprietăţilor de către comunişti să se încheie procesul de retrocedare", a comentat Tăriceanu.
El a spus, totodată, că proiectul Guvernului prevede crearea unor noi instituţii care vor fi ocupate de birocraţi, ceea ce va însemna o îngreunarea a procesului de retrocedare, care riscă să ducă la o "filieră de corupţie".
"În al doilea rând, proiectul prevede crearea unor noi instituţii care va trebui să fie cupate de funcţionari, de birocraţi, care vor trebui să-şi creeze propriile reguli de funcţionare, un proces greoi, care riscă să ducă la o filieră de corupţie, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani ai guvernării Boc la ANRP", a adăugat Tăriceanu.
El a spus că va trebui făcută o analiză detaliată cu colegii săi din PNL pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, despre care a spus că, din punctul său de vedere, nu este satisfăcător.
"14 ani e mult prea mult, iar pentru cei care nu pot fi despăgubiţi în natură sunt prevăzute sume în bani urmând să fie eşalonate pe durata de 10 ani începând din 2017, care reprezintă o povară bugetară pe care nu văd cum Guvernul de la acea dată ar putea să o onoreze", a adăugat Tăriceanu.
El a precizat că soluţia constă în identificarea unui mecanism mai rapid, de maximum cinci ani.