Ministerul Sănătăţii (MS) efectuează o anchetă cu privire la cele şase cadavre decapitate la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj. Poliţiştii clujeni au demarat de asemenea o anchetă.
Oana Grigore, reprezentantul MS, a declarat că ancheta este în derulare, atât la nivel naţional, la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" cât şi la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj.
În presa locală au apărut în cursul săptămânii informaţii cu privire la decapitarea a şase cadavre la IML Cluj. Instituţia a transmis miercuri un comunicat de presă în care a menţionat că "procedurile" efectuate pe cele şase cadavre au avut loc în cadrul unui curs internaţional de chirurgie plastică.
Reprezentanţii IML Cluj arată în comunicatul amintit că între instituţie şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca există un protocol de colaborare pentru realizarea de activităţii didactice şi ştiinţifice, care includ "serviciile pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală". "Toate aceste activităţi se desfăşoară cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legale în vigoare", subliniază reprezentanţii instituţiei, conform cărora "catedrele de anatomie, de anatomie patologică şi serviciile de prosecturi şi anatomie patologică pot prelua, în scop didactic şi ştiinţific, cadavrele nerevendicate într-o perioadă mai mare de 10 zile după deces sau cele fără aparţinători, în temeiul dispoziţiilor art. 19 lit. c din Legea nr. 104 / 2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului".
Toate "procedurile" efectuate pe cele şase cadavre au avut "exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în c