Păstrarea clasei a IX-a la liceu este văzută cu ochi buni de către factorii de decizie din învăţământul gorjean, dar şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Ion Işfan are o propunere pentru autorităţi. Desfiinţarea şcolilor generale, grădiniţelor şi liceelor. Adică, la o singură unitate să înveţe toate categoriile de elevi: preşcolari, elevi de clase primare şi liceeni
Dacă liceul începe de la clasa a IX-a, cei favorizaţi vor fi elevii din mediul rural, crede Ion Işfan. Camera Deputaţilor şi-a dat avizul în acest sens, urmează ca şi Senatul să dezbată această posibilitate. Şi sindicatele consideră că este mai bine ca această categorie de elevi să rămână în cadrul liceelor. „Punctul nostru de vedere este că vechea structură este cea mai bună. Nici pregătirile logistice nu corespund pentru urmarea clasei a IX-a în şcolile generale, nici spaţii nu există”, a declarat Vasile Mija, prim-vicepreşedinte la Sindicatul Liber din Învăţământ Gorj.
Inspectorul general Işfan are o altă propunere în ceea ce priveşte învăţământul şcolar. Acesta ar vrea ca toate clasele să se desfăşoare în aceeaşi unitate de învăţământ. „Eu am o propunere pentru autorităţile locale, să facem o structură pe verticală. Adică învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal să aparţină de o singură unitate, să se facă în aceeaşi unitate şcolară, să fie o singură personalitate juridică. Sunt deja unităţi de acest gen în judeţ”, a precizat inspectorul general al ISJ Gorj Ion Işfan.
Actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a propus modificarea legii educaţiei aprobată în 2011, în sensul menţinerii clasei a IX-a la liceu. Camera deputaţilor a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede acest lucru.
Păstrarea clasei a IX-a la liceu este văzută cu ochi buni de către factorii de decizie din învăţământul gorjean, dar şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Ion I