Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a cerut guvernului ungar să amâne votul din parlament de lunea viitoare, vizând modificarea legii fundamentale, pentru a da posibilitate Comisiei de la Veneţia să analizeze modificările propuse.
El a pus sub semnul întrebării compatibilitatea demersului cu principiile statului de drept. După părerea lui, şi potrivit informaţiilor furnizate de doi raportori ai Consiliului Europei care au vizitat Budapesta între 25-27 fenruarie, guvernul ungar doreşte să reîntroducă în Constituţie măsurile tranzitorii pe care Curtea Constituţională le-a respins pe temeiul neconstituţionalităţii iar Comisia de la Veneţia le-a considerat contrare normelor europene, relatează cotidianul „Nepszava“.
Raportorii ar dori să discute cu guvernul ungar preocupările lor legate de cadrul constituţional din Ungaria şi de reglementările din media. Printre modificările propuse figurează, printre altele, lichidarea autonomiei universităţilor, posibilitatea sancţionării persoanelor fără adăpost, lipsirea de drepturi familiale a celor fără copii, a celor care trăiesc în relaţii consensuale, a cuplurilor de acelaşi sex, posibilitatea limitării libertăţii de expresie, împiedecarea desfăşurării unei campanii electorale corecte sau presiunile asupra activităţii justiţiei independente.
O parte dintre deputaţi au propus scoaterea în afara legii a tuturor deciziilor Curţii Constituţionale luate în ultimii 22 de ani, cât şi posibilitatea ca, cu o majoritate de două treimi-cât are la ora actuală guvernul Fidesz – să se poată introduce în Constituţie orice. Comisia Europeană a declarat, la rândul său, că va analiza aceste modificări după ce vor fi votate. După părerea Comisiei, acestea vor duce la reducerea în continuare a competenţelor Curţii Constituţionale. Este posibil, apreciază analiştii, ca în urma votului din Pa