Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale al Consiliului Județean Brașov vă invită sâmbătă, 9 martie 2013, începând cu ora 17.00, să participaţi la obiceiul „Roata în flăcări”, organizat de tinerii din Şinca Nouă, cu sprijinul Primăriei şi a Consiliului Local al comunei Şinca Nouă.
Roata în flăcări este un obicei tradiţional ce se desfăşoară la cumpăna dintre iarnă şi primăvară, este cel cu care se încheie “Câşlegile” şi începe Postul Paştelui. Strigatul peste sat este considerat de către cercetători “o instanţă judecătorească”. La lăsarea întunericului, tinerii se adună pe culmile dealurilor din apropierea satului, se împart în două grupuri care “strigă peste sat”, aducând la cunoştinţa sătenilor numele fetelor care se ţin “încoronate” sau făcând haz pe seama fetelor rămase nemăritate şi pe seama feciorilor tomnatici. După scurtul dialog dintre cele două grupuri, tinerii aprind paiele cu care au fost învelite roţile şi le dau acestora drumul la vale. Acesta reprezintă elementul central al ceremonialului şi simbolizează reînnoiea şi purificarea timpului, dar şi curăţirea sufletului. Roata, simbol solar, semnifică evoluţia ciclică a timpului, iar focul este elementul purificator.
În acest an manifestarea va începe la ora 17.00 cu alaiul tinerilor îmbrăcaţi în costume populare care, însoţiţi de muzică, vor pleca din faţa Şcolii din Şinca Nouă spre gazda unde vor pregăti roţile. De la gazdă alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului unde vor da drumul roţilor aprinse.
Seara la Căminul Cultural din localitate va avea loc un bal, unde Ansamblul folcloric din localiate va susţine un spectacol.
Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale al Consiliului Județean Brașov vă invită sâmbătă, 9 martie 2013, începând cu ora 17.00, să participaţi la obiceiul „Roata în flăcări”, organizat de tinerii di