Numărul mare al cazurilor de infecţii – atât digestive, cât şi cu transmitere sexuală – clasează ţara noastră în top 3 în UE la mai multe boli, unele dintre ele în curs de eradicare în alte state membre. Acestea sunt rezultatele celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor.
Suntem pe locul I în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de TBC, de hepatită A, leptospiroză (infecţie contractată prin contactul cu apa sau cu solul contaminat) şi de trichineloză (infecţie intestinală contractată prin consumul de carne de porc contaminată).
În unele cazuri, România a fost singurul stat din UE care a raportat cazuri de infecţie la om, cum este situaţia rabiei.
Ţara noastră este în top 3 şi la alte infecţii, cum sunt sifilisul, botulismul şi echinococoza (infecţie cu un vierme parazit care provoacă chist hidatic), arată cel mai nou raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC). Raportul este o analiză a datelor epidemiologice furnizate în 2010 şi în 2011 de 27 de state membre UE şi trei state din zona economică europeană: Liechtenstein, Islanda şi Norvegia.
Infecţia cu HIV rămâne o problemă în UE
Numărul total de cazuri noi de infecţii cu HIV în UE s-a stabilizat la aproximativ 28.000 de cazuri pe an, dar în rândul populaţiilor la risc din anumite ţări, lucrurile variază. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul homosexualilor de sex masculin (38%), urmaţi de sexul între heterosexuali (24%) şi de persoanele care-şi injectează droguri (4%).
Ultima categorie pare să fie cea mai problematică în România, ţara noastră raportând în 2011 o creştere îngrijorătoare a numărului infecţiilor cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile.
Totuşi, numărul cazurilor de SIDA diagnosticate anual a scă