Seria despre abuzurile şi erorile medicale din unele maternităţi româneşti continuă cu poveştile mamelor care se declară victime ale sistemului sanitar. Cele mai multe femei au preferat să nu îşi declare identitatea – fie de ruşine, fie de teamă că ar putea ajunge în acelaşi spital şi ar putea avea de suportat răzbunarea medicilor.
Săptămânile trecute, la Sănătatea FM, am publicat un interviu cu Irina Popescu, moaşă de profesie şi preşedinta Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare. A urmat poziţia Ministerului Sănătăţii, care anunţă că nu are un mecanism de verificare a calităţii actului medical în maternităţi.
În ediţiile următoare, veţi afla poziţia Colegiului Medicilor, UNICEF, Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.
Iaşi: „Mi-a smuls-o din braţe şi i-a turnat pe gât lapte praf“
Roxana B. a născut de două ori la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi. Ultima dată, în toamna anului trecut. „Cuza Vodă” e cea mai mare maternitate din Moldova şi una din cele mai mari din ţară. E clasificată în categoria spitalelor Baby-Friendly, distincţie acordată de UNICEF unităţilor care încurajează alăptarea şi respectă recomandările internaţionale în domeniu.
„Eram la a doua naştere şi credeam că nu vor mai fi surprize. Imediat după cezariană, am început să întreb când voi ajunge la copil. Mi se răspundea că nu se ştie. Am întrebat unde e, dacă totul e în regulă, nu mă puteam gândi la nimic altceva. Nu îmi imaginam că vor trece 24 de ore înainte să o pot ţine în braţe. A fost un chin greu de descris. Nu ştiam dacă e bine, dacă plânge, dacă mănâncă, dacă are nevoie de ceva. Orice mamă simte nevoia să ştie ce se întâmplă cu copilul ei. Despărţirea asta fără motiv şi fără să ştii nimic e un chin greu de descris.
Nu apucasem să o ating măcar. Mi-au arătat-o de la distanţă şi apoi au luat-o, fără să îmi spună nimic. Ăsta