Bursele europene de acţiuni au atins ieri maximul de după izbucnirea crizei financiare în 2008, impulsionate de semnele de revenire ale economiei americane, cea mai mare a lumii, şi de promisiunile că vor continua stimularea creşterii ale celor mai importante bănci centrale, scrie agenţia Thomson Reuters.
Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Banca Japoniei să decidă în cadrul şedinţelor din săptămâna aceasta să continue relaxarea politicii monetare, urmând exemplul Rezervei Federale din SUA, care a asigurat că va implementa în continuare programul de stimulare a creşterii economice.
Unii analişti consideră, de asemenea, că băncile centrale europene vor lua decizii noi astăzi, existând o probabilitate de 40% ca Banca Angliei să continue achiziţiile de obligaţiuni şi şanse de 10% ca BCE să reducă rata de dobândă de politică monetară.
Aceste aşteptări au dus la creşterea indicilor bursieri din Europa.
„Este o panică de cumpărare. În acest moment toată lumea vrea să cumpere, toată lumea vrea să se implice, şi toată lumea este speriată de eşec“, a spus Nick Xanders, care se ocupă de strategia pe piaţa de capital europeană la firma de brokeraj BTIG.
Dow Jones, la maxime istorice
Indicele american industrial Dow Jones a atins marţi un maxim istoric, revenind la nivelurile înregistrate înainte de criză, şi şi-a continuat urcarea şi la deschiderea şedinţei de miercuri. Dow Jones a închis sesiunea de marţi la nivelul de 14.253,77 puncte, peste recordul înregistrat în octombrie 2007 şi dublu faţă de minimul din martie 2009. De la începutul anului indicele a câştigat aproape 9% în valoare.
Printre factorii care au dus la creşterea cotaţiilor pe bursa americană se numără datele privind rata de angajare din sistemul privat, care, deşi a scăzut în februarie, a fost peste estimările iniţiale. Economia