În primul semestru al anului şcolar 2012-2013, numărul elevilor care au solicitat echivalarea studiilor efectuate în străinătate a trecut de o sută, de aproape două ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai mulţi sunt elevi din învăţământul primar, din Spania şi Italia.
Nu mai puţin de 105 elevi-cetăţeni români au solicitat echivalarea studiilor efectuate în străinătate şi înscrierea într-o unitate de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj pentru continuarea studiilor în primul semestru al acestui an şcolar. Astfel, 39 au fost cuprinşi în învăţământul primar, 32 au fost cuprinşi în învăţământul gimnazial şi 34 au fost cuprinşi în învăţământul liceal.
Numărul lor este de aproape două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Atunci, 56 de elevi-cetăţeni români au solicitat echivalarea studiilor efectuate în străinătate, iar 23 au fost cuprinşi în învăţământul primar, 16 au fost cuprinşi în învăţământul gimnazial şi 17 au fost cuprinşi în învăţământul liceal.
În ceea ce-i priveşte pe cei 105 elevi care s-au întors la studiu în ţară în toamna anului trecut, cei mai mulţi, 47 la număr, au învăţat înainte în Spania, în timp ce alţi 31 s-au întors din Italia. Pe listă se mai află ţări ca Belgia, Canada, Cipru, Germania, Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Portugalia, Republica Moldova, SUA, Turcia sau Ungaria.
„Echivalarea se face pe baza actelor de studii, adică un act care să demonstreze finalizarea unei clase şi fişa matricolă. Pe baza lor se face un dosar, care e analizat de o comisie de specialitate de la Bucureşti, ţinând cont de câteva reguli. Este vorba de elevi plecaţi cu familia în străinătate, care acum se întorc în ţară, cu sau fără părinţi”, a declarat pentru citynews.ro Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
În cazul elevilor care se întorc, dacă toate actele sunt conforme, a