Comunicat Asociatia pentru Protectia Aniamlelor Ador doreste sa informeze populatia orasului Botosani referitor la ceea ce inseamna o campanie de sterilizare a cateilor comunitari si ce rezultate poate avea aceasta.
In momentul de fata orasul Botosani este invadat de haite de caini, foarte multi de talie mare, care fac neplacuta, daca nu periculoasa traversarea anumitor zone ale orasului, mai ales noaptea. Situatia cainilor comunitari este gata sa scape de sub control si va scapa cu siguranta daca in cel mai scurt timp autoritatile nu-si vor da acordul pentru inceperea unei campanii masive de strilizare si returnare in teritoriu.
Ce inseamna sterilizarea si returnarea cateilor comunitari?
Sterilizarea inseamna capturarea cainilor de pe strazi (mai ales a femelelor) si realizarea unei interventii chirurgicale care consta in indepartarea uterului si a ovarelor acestora, adica a aparatului reproducator. Cu alte cuvinte cateaua sterilizata nu mai poate avea pui, cateii comunitari nu se mai pot inmulti.
Avand in vedere ca o singura catea nesterilizata face intre 7 si 14 pui la o fatare, si ca o catea fata de 2 ori pe an, se ajunge la un calcul care arata ca in jur de 9.000-11.000 pui se nasc in fiecare an (presupunand ca numarul cateilor femele de pe strazile orasului in acest moment ar fi 1000).
De ce trebuie sa dam drumul cainilor sterilizati inapoi in teritoriu?
Simplu! Pentru ca nu avem unde sa-i punem. Momentan adapostul public are 160 de locuri disponibile. Primaria doreste sa creeze un nou adapost cu o capacitate cel putin egala. Sa estimam numarul locurilor de cazare la 300 sau chiar la 500... ce facem insa cu ceilalti caini care ramanan pe strazi nesterilizati, se vor inmulti mereu?
Singura solutie legala si logica este sterilizarea intregii populatii de caini comunitari, si pastrarea in adaposturi doar