Incursiune fascinantă în istoria României prin intermediul unui studiu asupra costumului popular – aşa ar putea fi descris pe scurt vernisajul expoziţiei „Ce ne povesteşte portul popular românesc”, organizat ieri la Palatul Comunal.
Buzoienii au avut ocazia să vadă cu ochii lor zeci de costume unicat, o parte dintre ele fiind purtate de reprezentantele Casei Regale, lucru certificat inclusiv prin fotografiile prezentate. Evenimentul, organizat de către Muzeul Judeţean cu ocazia Zilei Femeii, din păcate nu s-a putut bucura, aşa cum fusese anunţat, de prezenţa Adinei Nanu, cel mai important specialist român în domeniul costumului popular. Obligată să îşi amâne vizita din motive de sănătate, aceasta a fost înlocuită în cadrul vernisajului de către istoricul Georgeta Filipi şi Sanda Teodorini.
„Trebuie să ştiţi că aveţi în faţă câteva costume din colecţia doamnei Adina Nanu, cea mai bogată colecţie de modă din Europa. Când a dus-o la Veneţia, cele câteva mii de piese de îmbrăcăminte au făcut senzaţie”, a declarat Georgeta Filipi.
Piesele prezentate la Buzău au format o pledoarie pentru continuitate, care răspunde într-o oarecare măsură celor obsedaţi de întrebarea „de unde venim?”.
„Istoricii se tot întreabă dacă suntem daco-romani, dacă am venit după unguri, cine a fost mai întâi: oul sau găina? Sunt tot felul de prostii. Există, în schimb, nişte adevăruri perene, indubitabile şi unul dintre ele este costumul popular. Pe el îl întâlnim pe Columna lui Traian, la Adamclisi şi, iată, îl întâlnim şi pe buzoianca Adela Petre, cea care păstrează tradiţia vie. Nu sunt absurdă să cred că vă veţi îmbrăca vreodată într-un costum de dac, dar de acolo se pot adapta foarte multe lucruri. Acest costum s-a aflat aici, în acest spaţiu geto-dacic, pe unde au trecut năvălitorii, unde apoi s-au constituit statele feudale şi a fost purtat de boieroaice, domniţ