Mobilitatea forţei de muncă este unul dintre subiectele care preocupă în ultimii ani mediul academic, politic, dar şi social şi economic. Este văzută de specialiştii din domeniu ca un răspuns la la provocările pe care procesul de globalizare şi dezvoltarea accelerată de noi tehnologii le implică.
Un astfel de studiu a fost realizat în Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă din 11 judeţe din Regiunile Centru şi Nord-Vest, printr-un proiect finanţat prin programul POSDRU. Practic, s-a urmărit cum poate fi crescut numărul de persoane care să fie „mobile pe piaţa muncii“, profesional şi geografic. Specialiştii proiectului „MOBILitate=Adaptare+Succes” - Stimularea mobilităţii forţei de muncă corelată cu dinamica pieţei muncii la nivel inter-regional“, derulat de AJOFM Mureş, împreună cu AJOFM Satu Mare, SC TOBIMAR CONSTRUCT SRL Alba Iulia, Obiettivo Lavoro SPA (Italia), au elaborat un Plan Individual de Acţiune “Mobilitatea –adaptare pe piaţa muncii”. Instrumentul a fost gândit să faciliteze trecerea de la servicii oferite global la servicii personalizate pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
„Specialiştii Serviciului Public de Ocupare(AJOFM) recunosc utilitatea implementării Planului Individual de Acţiune “Mobilitatea –adaptare pe piaţa muncii”în furnizarea serviciilor de consiliere profesională în vederea stimulării mobilităţii forţei de muncă. Am pus bazele unui moel de intervenţie individualizată care suntem convinşi că este util, necesar şi posibil de aplicat de către specialiştii Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă“, susţin cei care au elaborat instrumentul de lucru.
Rezultatele studiului au fost prezentate şi analizate în cadrul unui seminar inter-regional, organizat de către AJOFM Mureş în perioada 26-28 februarie, în municipiul reşedinţă de judeţ, Târgu-Mureş. Evenimentul a reunit specialişti implicaţi în