De 13 ani, Valeria Dascălu (foto) conduce destinele comunei Săbăoni, fiind unul dintre cei mai longevivi primari din zona Romanului. La alegerile din anul 2000, a candidat la primăria comunei împotriva a 16 bărbați și a câștigat alegerile detașat.
De multe ori, pentru a accede într-o funcție publică, femeile trebuie să dea dovadă de mai multă determinare și diplomație decât bărbații. În plus, ele trebuie să înfrunte și anumite prejudecăți, cea mai comună fiind aceea că locul femeii este “la cratiță”. Dacă înving aceste prejudecăți și ajung într-o funcție publică, multe dintre femei dovedesc că sunt “oameni care sfințesc locul”. Un astfel de exemplu este și Valeria Dascălu, care, de 13 ani, este primarul comunei Săbăoani. Ea povestește că a avut de înfruntat, de-a lungul timpului, tot felul de prejudecăți, a văzut cum administrația locală se schimbă în bine și cum, prin muncă și dăruire, se pot schimba mentalități învechite.
Mândrie și prejudecată
Valeria Dascălu are 59 de ani și s-a hotărât să intre în politică în 1996, nemulțumită de cum mergeau lucrurile în comună. Ea venea din postura de director al Clubului Copiilor din Săbăoani și a avut de înfruntat nu neapărat un candidat, ci o mentalitate. “La alegerile din 1996 am intrat în turul II, dar alegerile au fost câștigate de către contracandidatul meu, care ieșise pe locul secund în primul tur. Atunci s-au folosit de faptul că eram femeie și au încercat să influențeze opiniile locuitorilor. Chiar și în biserică se sugera că locul femeii este la cratiță. Era o mentalitate destul de rudimentară. În schimb, la alegerile din 2000, m-am «bătut» cu 16 candidați și am câștigat din primul tur, cu aproximativ 70% din voturi”, a povestit primarul Valeria Dascălu.
De atunci și până în prezent, chiar dacă la alegeri înfruntă candidați bărbați, feminitatea s-a transformat într-un