De ani de zile s-a anunţat, prin intermediul Consiliului Judeţean, că au fost demarate lucrări de reabilitare la nodul hidrotehnic Coştei – un ansamblu de lucrări hidrotehnice care protejează Timişoara de inundaţii şi secetă. Statul nu a precizat însă cu exactitate cât au costat acele lucrări. Abia în urmă cu câteva săptămâni, după o interpelare parlamentară la care s-a răspuns cu întârziere, Ministerul Mediului şi Pădurilor a făcut public devizul acestei lucrări. Dublu faţă de cel estimat iniţial.
O lucrare importantă cu deviz dublu
Nodul hidrotehnic Coştei are o importanţă deosebit de mare pentru zona Banatului de câmpie, în primul rând pentru că lucrările hidrotehnice din Coştei alimentează cu apă canalul Bega, şi astfel scade probabilitatea ca Timişoara să fie afectată de secetă. Totodată, suplimentarea debitului de apă din Timiş în Bega este favorabil şi navigaţiei pe canalul Bega, aceasta putându-se desfăşura pe toate perioada anului. Prin barajul deversor construit pe Timiş, viiturile de pe acest râu pot fi controlate, astfel că localităţile din aval de baraj sunt protejate de inundaţii neprevăzute. Tocmai datorită importanţei acestui obiectiv, Statul a demarat, acum mai bine de zece ani, lucrări ample de reabilitare, despre care nu a mai precizat în ce măsură s-au realizat în grafic şi care a fost costul.
În acest sens, fostul deputat P.D.-L. Valeriu Tabără, în una dintre ultimele sale interpelări, a solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor să prezinte “devizul” acestei lucrări. “Acest obiectiv a fost construit încă din timpul Austro-Ungariei cu rolul de a regla debitele râurilor Bega şi Timiş, ferind astfel de inundaţii o mare zonă cu importanţă agricolă şi, desigur, oraşul Timişoara. După mulţi ani de funcţionare normală, infrastructura acestei amenajări s-a deteriorat, punând în pericol întreaga amenajare şi