Cancelarul german Angela Merkel, însoţită de preşedintele francez François Hollande, s-a întâlnit ieri la Varşovia cu premierii Poloniei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei - Grupul de la Vişegrad - pentru a discuta despre o integrare mai strânsă a Uniunii Europene. România şi Bulgaria nu au fost invitate. Aceasta a fost prima dată când liderii Germaniei şi Franţei, cuplul dominant în deciziile Europei, au participat la discuţiile Grupului de la Vişegrad.
Reuniunea ar putea reprezenta un semn că Merkel îşi întoarce atenţia spre Est cu planurile de a îmbunătăţi competitivitatea Europei în condiţiile în care Marea Britanie ameninţă tot mai dur cu ieşirea din UE, scrie Bloomberg. Trebuie remarcat însă că Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt principalele pieţe de export din Europa de Est ale Germaniei, iar întâlnirea vine într-un moment în care Berlinul se opune cu hotărâre intrării României în zona de circulaţie liberă Schengen. Statele Grupului de la Vişegrad fac parte din spaţiul Schengen.
„Aliaţii Germaniei în criza din zona euro nu sunt prea numeroşi“, a remarcat Kai-Olaf Lang, analist la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Siguranţă.
Merkel îndeamnă aproape toate ţările din Europa să urmeze exemplul Germaniei din anii 2000 în reducerea costurilor salariale în încercarea de a îmbunătăţi competitivitatea economică a unei regiuni care trece prin cea mai gravă criză financiară de după cel de-al Doilea Război Mondial. Germania şi-a îmbunătăţit competitivitatea globală cu 22,5% din 1999, în timp ce pentru Franţa indicatorul a urcat cu doar 1,2%.
Ţel comun cu agende diferite
Merkel şi Hollande s-au angajat să elaboreze un plan pentru îmbunătăţirea competitivităţii înaintea summitului UE din iunie. În pofida ţelului comun, cei doi lideri au plecat la Varşovia cu agende diferite. În timp ce Berlinul a subliniat că