Scris de Veronica Bursaşiu - Priveşte. Captează. Memorează. Este îndemnul organizatorilor proiectului-cultural „Români frumoşi- galerie de valori”.
Orădenii au privilegiul de a admira personalităţi care strălucesc cu discreţie. 29 de romȃni frumoși sunt prezentaţi ȋntr-o expoziţie de fotografii identitare și în biografii scurte la Biblioteca Universităţii. „În speranţa că ni-i vom (re)aminti mai des și mai usor”, aşa cum spunea Matei Buţă, iniţiatorul proiectului. Istorie, Medicină, Film, Teatru, Muzică, Cercetare ȋn Ştiinţă, Literatură, Artă Populară, Teologie, Arhitectură, Sculptură… sunt doar cȃteva dintre domeniile de activitate definitorii pentru o conștiinţă colectivă sănătoasă. Cȃţiva romȃni contemporani cu noi se remarcă ȋn aceste domenii prin performanţele, descoperirile, operele lor. Aceşti oameni valoroşi, despre care ştim foarte puţine lucruri, şi care prin muncă, perseverenţă, curaj şi talent au obţinut realizări remarcabile sunt reuniţi în galeria „Români frumoşi”, la iniţiativa tânărului fotograf Matei Buţă, un om pasionat, pentru care fotografia reprezintă o captură a frumosului cotidian. Fire ambiţioasă şi curioasă, Matei a învăţat să experimenteze cu aparatul de fotografiat în SUA şi la diferite workshop-uri. Tânărul şi-a concentrat în permanenţă eforturile spre a se autodepăşi iar „Români frumoşi” este primul său proiect expoziţional.
Acesta este realizat în parteneriat cu Asociaţaia Română pentru Cultură Educaţie şi Normalitate. Direcţia pentru Cultură Bihor, prin directorul executiv Lucian Silaghi a făcut posibil ca Oradea să fie, după Bucureşti, primul oraş din România în care pot fi vizualizate toate cele 29 de fotografii. „Acest proiect putem spune că a fost ca Visul unei nopţi de iarnă, parafrazându-l pe Muşatescu, un vis care a devenit surprinzător de repede realitate, pe 6 martie. Fiindcă primăvara este anotimpul promisiunilor”,