Ieşit în primăvară la limita subzistenţei, Spitalul Orăşenesc Corabia a semnat pentru martie un act adiţional cu CJAS pentru o sumă cu 100.000 lei mai mare faţă de media lunilor ianuarie şi februarie, însă în continuare se impune un plan de eficientizare.
După ce Spitalului Orăşenesc Corabia i s-au repartizat prin contract sume de aproximativ 4 miliarde lei vechi pentru fiecare din lunile ianuarie şi februarie, în condiţiile în care numai cheltuielile de personal depăşesc această valoare, CJAS a dat pentru martie aproape 5 miliarde lei vechi. Creşterea, deşi de aproximativ 20%, nu rezolvă însă problema spitalului, care are în continuare datorii de miliarde şi se luptă să supravieţuiască.
Din calcule, spun şefii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, nu se poate mai mult, suma din această lună fiind o excepţie, pentru că situaţia financiară este cu adevărat specială. Ceea ce trebuie, în schimb, făcut este gândirea unui plan de eficientizare a activităţii.
„Ei au, într-adevăr, acea problemă cu încălzirea, desfăşurându-şi activitatea în sistem pavilionar şi, cum în Corabia nu sunt gaze, cumpărând şi un combustibil scump şi cu banii jos, au ajuns la această problemă. Însă nu înţeleg un alt lucru. Ca mărime şi structură de personal, spitalul este comparabil cu Spitalul Orăşenesc Balş, însă la Balş cheltuielile salariale sunt de aproximativ 3,2 miliarde lei vechi, la Corabia depăşesc patru miliarde”, a declarat preşedintele CJAS, Florin Ciocan.
Spitalul din oraşul de pe malul Dunării a mai pierdut anul trecut, lunar, aproximativ 10.000 lei, pentru că la contractare nu a prezentat documentul care dovedea că a îndeplinit obiectivele din planul de conformare încă de la sfârşitul anului 2011, astfel că este avizat fără condiţii. Indicele de complexitate a cazului, stabilit la Bucureşti pe baza raportărilor făcute de spital, şi care se ia în