La începutul anilor 1960, comuniştii au hotărât transformarea unei văi de la poalele Ţinutului Pădurenilor, străbătută de râul Cerna, într-un lac de acumulare din care urma să fie aprovizionată Hunedoara şi combinatul siderurgic al municipiului. Patru sate hunedorene au fost strămutate din vale, iar oamenii au fost nevoiţi să îşi demoleze casele, şcoala, muzeul şi bisericile şi să îşi înfiinţeze gospodării noi în altă parte.
Preotul Opre Crăciun şi soţia sa Ana au reuşit să salveze din calea apelor trei statui misterioase, care se aflau în muzeul vechiului Cinciş. Nu au mai putut împiedica însă demolarea bisericii. În lăcaşul ridicat în vremea regelui Matia Corvin, cei doi se s-au căsătorit chiar în privăra anului 1962, înainte cu câteva săptămâni ca biserica veche de 600 de ani să fie pusă la pământ.
Misterul de sub brazdă
A trecut jumătate de secol de la inundarea vechiului sat Cinciş. Ajunsă la vârsta de 83 de ani, preoteasa Anişoara păstrează vii amintirile vremii în care sătenii au fost siliţi să plece pentru totdeauna din locurile în care trăiau. Femeia a păstrat însă nu doar amintirile vieţii de basm din Cincişul vechi, dar şi trei statui impunătoare ale unor nobili din Antichitate.
„Se povesteşte că statuile au fost găsite în urmă cu mulţi ani, nu se ştie când, de săteni, în timp ce arau. Au fost luate şi aduse în muzeu, iar la inundarea satelor, nimeni nu le-a mai vrut. Nu am vrut să le las să zacă pe fundul apei aşa le-am luat atunci cu preotul şi le-am adus la noi”, a povestit preoteasa. Cele trei monumente salvate de furia apelor zac şi acum în curtea femeii. S-a ataşat de ele şi nimeni nu a putut-o convinge să renunţe la ele, să le vândă.
Blestemul bisericii demolate
Anişoara povesteşte că biserica veche de aproape 600 de ani din Cinciş a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape. Iniţ