Guvernul Romaniei, intrunit in sedinta din 6 martie 2013, a adoptat o Ordonanta de urgenta privind serviciile postale, conform notei de presa data publicitatii dupa terminarea sedintei.
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România avea obligatia de a transpune în legislatia nationala, pâna la cel târziu 31 decembrie 2012, Directiva 2008/6/CE privind liberalizarea pietei interne a serviciilor postale comunitare si garantarea furnizarii serviciului universal în conditiile unei piete liberalizate.
Prezentul act normativ adopta un set de norme coerente, clare si transparente, menite sa asigure liberalizarea completa a domeniului serviciilor postale în România, garantându-se totodata furnizarea unor servicii minime, incluse în sfera serviciului universal, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor, pe întreg teritoriul national, cu respectarea unor cerinte minime de calitate.
Actul normativ include dispozitii referitoare la regimul de autorizare a furnizorilor de servicii postale, eliminându-se prevederile care vizau obligatii legate de drepturile rezervate furnizorului de serviciu universal.
De asemenea, Ordonanta impune obligatia de asigurare a accesului furnizorilor de servicii postale la elementele de infrastructura a retelei postale publice. Conditiile tehnice si economice în care se realizeaza accesul se stabilesc pe baza unui contract.
În ceea ce priveste tarifele oferite de furnizorul de serviciu universal, Ordonanta clarifica si detaliaza prevederile care reglementeaza posibilitatea acordarii unor tarife speciale.
Potrivit Ordonantei, atributiile autoritatii nationale de reglementare vor fi îndeplinite, în continuare, de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM).
Guvernul Romaniei, intrunit in sedinta din 6 martie 2013, a adoptat o Ord