La 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 225, Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV).
Conform reprezentanţilor USV, „în această zi, cu 23 de ani în urmă, a fost semnat decretul de înfiinţare a Alma Mater Sucevensis, consacrând o evoluţie de aproape trei decenii de învăţământ superior în partea de sud a Bucovinei”.
Potrivit acestora, Universitatea a luat în titulatura sa oficială numele domnitorului Ştefan cel Mare pentru a-şi sublinia dorinţa şi capacitatea de a contribui la transformarea benefică a Bucovinei din punct de vedere social, cultural şi economic. Coroana din sigla USV a fost aleasă ca simbol al puterii minţii, al libertăţii şi al demnităţii spiritului uman. Fiind de fapt o stilizare a coroanei lui Ştefan cel Mare, ea sugerează curajul Universităţii de a-şi asuma transmiterea unor valori importante într-o societate modernă. Imaginea din centrul coroanei, asemănătoare unui tânăr cu braţele ridicate, evocă principalele trăsături ale celor care optează, ca studenţi sau profesori, pentru Universitatea suceveană: dorinţă de evoluţie, aspiraţie, deschidere către celălalt, entuziasm.
Patru etape importante în dezvoltarea universităţii
Universitatea suceveană a traversat patru etape definitorii în dezvoltarea şi evoluţia sa.
Prima etapă, din 1963 până în 1975, reprezintă etapa învăţământului superior pedagogic. Cea de-a doua etapă (1976-1984) este cunoscută ca perioada învăţământului superior mixt, pedagogic şi tehnic, în anul 1976 fiind înfiinţate specializările Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM) şi Tehnologia Produselor Alimentare de Origine Animală, pentru ingineri şi subingineri. În acel an, personalul academic al institutului cuprindea 56 de cadre didactice pentru 394 de studenţi.
Cea de-a treia etapă consemnată în dezvoltarea USV (1984-199