Ministrul român pentru energie Constantin Niţă anunţă că lucrările la conducta de interconectare a sistemelor gaziere ale Republicii Moldova şi România vor începe în luna mai.
Conducta de interconectare Ungheni-Iaşi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an şi un cost de circa 20 de milioane de euro. Acesta este un proiect inclus în Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010.
După finalizarea gazoductului Ungheni-Iaşi, o parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperită cu importurile din România, susţinea vicepremierul demisionar Valeriu Lazăr.
Gazoductul Ungheni-Iaşi va fi construit cu o susţinere financiară din partea Uniunii Europene în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Moldova-România. Conform prevederilor, în realizarea proiectului vor fi implicate companiile Transgaz (Romania) şi Moldovagaz (Republica Moldova).
Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursă alternativă de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport gaze ale ambelor ţări. Lungimea gazoductului va fi de 43,2 kilometri, din care 32,8 kilometri pe teritoriul României, iar 10 kilometri pe ce al Republicii Moldova
Pe de alta parte, construcţia gazoductului este una dintre condiţiile incluse într-o convenţie semnată în anul 1996 de România şi Federaţia Rusă în vederea suplimentarii cantităţilor de gaze ruseşti livrate în România.