Cardinalii care sosesc la Roma sunt puşi într-o situaţie delicată de către jurnalişti, care îi întreabă dacă se văd aleşi ca viitor papă, din cauza faptului că, în mod tradiţional, exprimarea oricărei năzuinţe de acest fel este inadecvată.
La întrebarea "credeţi că aveţi şanse?", adresată de jurnalişti, cardinalii care au sosit de luni la Roma pentru a pregăti alegerea liderului Bisericii Catolice au răspuns cu modestie sau în glumă.
"Suntem în Alice în ţara minunilor", a răspuns cardinalul american Daniel DiNardo, arhiepiscop de Galveston-Houston (Texas), unui jurnalist care l-a întrebat, în glumă, dacă ar purta o pălărie de cowboy în cazul în care ar fi ales Papă.
Colegul său din Boston, cardinalul Sean O'Malley, a precizat că nu a avut niciodată intenţia de a abandona haina de călugăr capucin. "Port această uniformă de 40 de ani şi mi-am propus să o port până voi muri. Nu prevăd că o să o schimb", a declarat el.
A fi papă nu este un lucru menit să fie o ambiţie personală, cu atât mai mult dacă este exprimată în public. Alegerea este de inspiraţie divină şi nu intră în discuţie încercarea de a concura cu Sfântul Duh.
Un proverb italian îi avertizează pe cardinalii mânaţi de orgoliu că "cine intră în conclav ca papă, iese cardinal".
Candidaturile sunt discutate cu cel mai mare tact, însă doar în privat sau în pauzele de cafea din timpul seriei de întâlniri premergătoare conclavului. Cardinalii sunt legaţi prin jurământul de respectare a secretului discuţiilor, sub ameninţarea excomunicării.
"Acestea nu sunt întrunirile electorale din Iowa", a explicat John Allen, specialistul în probleme legate de Vatican din partea National Catholic Reporter, făcând aluzie la campania prezidenţială americană, care atins apogeul prin dezbaterile aprinse.
"Formarea simplei impresii că faci campanie pentru postul de papă, reprezintă