Sărbătoarea mucenicilor este aşteptată în ziua de 9 martie. Aceştia sunt preparaţi de fiecare gospodină pentru a fi cât mai delicioşi. Din punct de vedere nutritiv, mucenicii aduc un mare aport de glucide. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi spune cum să îmbunătăţeşti reţeta clasică de mucenici pentru a fi mai sănătoşi. Sărbătoarea mucenicilor este aşteptată în ziua de 9 martie. Aceştia sunt preparaţi de fiecare gospodină pentru a fi cât mai delicioşi. Din punct de vedere nutritiv, mucenicii aduc un mare aport de glucide. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi spune cum să îmbunătăţeşti reţeta clasică de mucenici pentru a fi mai sănătoşi.
În zona Munteniei se prepară mucenicii fierţi în zeamă, iar în Moldova, cei mari, copţi în tavă. În ambele cazuri aluatul mucenicilor poate fi pregătit atât din făină albă, care să le ofere elasticitate şi aspect frumos, cât şi din făină integrală, care să aducă un aport suficient de fibre alimentare, necesare unei digestii uşoare. Îndulcitorii clasici naturali - miere, zahăr - pot fi înlocuiţi cu sirop sau nectar de agave sau stevia (plantă originară din America de Sud), astfel încât indicele glicemic al preparatului să nu fie foarte mare. Nuca folosită la mucenici trebuie adaugată la sfârşit, pentru a rămâne crudă, nu preparată termic, menţinându- şi proprietăţile nutriţionale. Mirodenii cum ar fi coaja de lămâie, batonul de vanilie sau scorţişoara pot fi folosite din abundenţă, pentru a da savoare mucenicilor de primăvară.
Ingrediente: 1 kg de făină, 1 pacheţel de drojdie (25 g), două pliculeţe zahăr vanilinat, 4 linguri de zahăr, 1 pahar cu lapte, 125 g de unt, 1/2 linguriţă de sare, esenţă de rom, coajă rasă lămâie, nucă, miere, 6 ouă.
Preparare: drojdia se înmoaie în lapte călduţ, cu o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri de făină. Într-un castron se pune făina, apoi compoziţia cu drojd