Foarte mulţi gălăţeni reclamă că nu-şi pot înlocui din funcţie administratorii * Chiar dacă este destul de dificil de pus în practică, această posibilitate există *
În ultima lună, prin intermediul campaniei „Tu ştii ce face administratorul tău?”, „Viaţa liberă” a descoperit nenumărate nereguli săvârşite de administratorii asociaţiilor de locatari în activitarea lor de a gestiona fondurile ce le sunt puse la dispoziţie.
Convocarea adunării generale
Unul dintre zecile de cazuri de posibile abuzuri ale unui administrator ne-a fost semnalat de Narcisa Condrea, proprietară a unui apartament aflat în asociaţia 119, din Piaţa Centrală. Aceasta a încercat de mai multe ori, fără succes, să schimbe administratorul, pe care îl suspectează de fraude multiple.
Trebuie spus din start că orice administrator se supune Legii 230/2007 şi Hotărârii de Guvern 1588 din 19.12.2007. Conform legii, primul lucru ce trebuie făcut în cazul în care aveţi suspiciuni şi doriţi schimbarea administratorului este acela de a convoca adunarea generală a proprietarilor. Chiar şi în cazul în care nu există un preşedinte de bloc, lucru valabil pentru foarte multe asociaţii de proprietari din Galaţi, adunarea generală poate fi convocată. Ulterior, prin intermediul Comitetului executiv al Asociaţiei de Proprietari, se pot face modificări în componenţa conducerii administrative a asociaţiei.
Zeci de plângeri ale proprietarilor
Pe adresa redaţiei au sosit, în ultima vreme, zeci de plângeri privind imposibilitatea proprietarilor de a-şi controla administratorii, dar şi de a-i schimba, chiar şi în cazul în care s-a dovedit că aceştia au făcut ilegalităţi.
Potrivit statutului Comitetului executiv al Asociaţiei de Proprietari, acest organism „supraveghează desfăşurarea tuturor activităţilor din cadrul asociaţiei de proprietari, în mod special situaţia încasărilor şi a p