Sibienii n-au fost scutiţi de legendarele cozi comuniste, nici de gazul „cu porţia”, unde dacă depăşeai cota autorităţile te ardeau la buzunare. Au fost însă norocoşi şi invidiaţi odată cu venirea lui Nicu Ceauşescu prim-secretar la Sibiu, când alimentarele au fost aprovizionate altfel şi găseai fără probleme alimente de bază. A rămas legendară „casa de comenzi”, de unde şefimea îşi procura ness, alune sau ciocolată.
Sofia Răduţiu are acum 80 de ani. În tinereţe, a lucrat 5 ani bucătăreasă la armată, doar în schimb de noapte, gătind pentru aproape 400 de soldaţi. A fost apoi vânzătoare în două cofetării din oraş, 10 ani la cofetăria Moca, din Piaţa Mare, unde toţi şefii oraşului se strângeau la amiază la cafea, şi coniac. „Aveam o sobă cu serpentine, şi făceam cafea la ibrice, într-una, consumam un sac de cafea pe zi”, îşi aminteşte astăzi, zâmbind.
De la 5 dimineaţa, la coadă la lapte, şi amendă pentru depăşirea cotei de gaz
Din amintirile Sofiei Răduţiu nu au cum să lipsească legendarele cozi comuniste. Prima şi cea mai importantă, la lapte, „după lapte mergeai şi îţi luai pâine şi restul”. „Laptele venea dimineaţa la 6 şi se distribuia, la 5 eram acolo, mai venea bărbatul, ne ţineam rând. Pâine era pe cartelă şi o luam de la centrul de pită, şi mai duceam făină la brutărie, la Manutanţa (vechea brutarie pe aburi, n.r.), să ne facă, scriau pe catalog câtă făină ai dus şi făceau pâine. La ouă stăteam cu scăunelul şi noaptea, era un magazin separat, pe strada Vasile Aron”, rememorează femeia.
La fel ca toţi sibienii, aveau o cotă de gaz pe care nici nu era indicat să o depăşeşti dar cu care nici nu încălzeai casa. Când i s-a născut nepoata, prematur, a stat 3 săptămâni la incubator iar apoi au cerut să o ia acasă. A venit comisie specială să verifice dacă sunt condiţii iar bunicii s-au dus la sectoristul care răsp