Guvernul României nu a asigurat cofinanţarea necesară pentru proiectul combinatului social de la Câmpia Turzii, deşi Comisia Europeană a precizat că proiectul este bun, că poate fi finanţat şi chiar a asigurat finanţarea lui cu 50%.
Numai că... lipsesc banii pe care Guvernul Pota trebuia să-i aprobe pentru cofinanţare! Aşa că proiectul prezentat cu surle şi trâmbiţe drept "salvarea" Câmpiei Turzii, riscă să nu se mai implementeze.
"Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă de la București a uitat să înainteze documentele la Guvern pentru a solicita co-finanțare pentru acest proiect, astfel că în bugetul de stat pe 2013 nu a fost prevăzut niciun leu pentru Combinatul Social, deși acesta a fost anunțat cu surle și trâmbițe. Mai grav este faptul că cei de la Comisia Europeană și-au dat acordul pentru finanțarea a 50% din proiectul de 6,4 milioane de euro, dar lipsesc banii din România.
La acest combinat social ar fi urmat să lucreze 380 de foşti salariaţi de la Mechel. Într-un document din decembrie 2012, Comisia Europeană preciză că proiectul este bun și ”poate demara începând cu data de 21 decembrie 2012”.
Conform cifrelor, România ar fi trebuit să finațeze cu 3,2 milioane de euro acest proiect, care după câțiva ani de activitate ar fi urmat să treacă în proprietatea unei asociații la care toți cei 380 de angajați să fie acționari.", scrie Ştiri de Cluj.
Conform directorului AJOFM Cluj, daniel Don, utilajele urmau să fie compărate la recomandarea societăţii VES, care are încheiat un contract cu IKEA, fiind intermediarul produselor care urmau să se facă la Câmpia Turzii. Oricum, nici autorităţile locale de la Câmpia Turzii nu au fost mai eficiente, nereuşind să găsească un spaţiu adecvat pentru viitorul combinat social.
TurdaNews a dezvăluit, în exclusivitate, unele dedesubturi ale afacerii "Combinatul social". Citeş