Verificări extinse la Institutul de Medicină Legală Cluj, după ce în presă au apărut informaţii că mai multe cadavre nerevendicate au fost profanate, arată Realitatea TV Cluj. Cazul a intrat în atenţia Ministerului Sănătăţii, în subordinea căruia funcţionează institutul, care a demarat deja o anchetă. În acelaşi timp, poliţia clujeană a deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre şi va înainta dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Mai multe cadavre, aparţinând unor oameni ai străzii, au fost profanate în timp ce se aflau la Institutul de Medicină Legală Cluj. Acestea au fost descoperite în frigiderele institutului fără capete, după ce mai mulţi chirurgi esteticieni le-au decapitat cu ocazia unui simpozion internaţional organizat de UMF. CApetele au fost returnate abia după ce cazul a apărut în presă. În urma sesizărilor, poliţia a demarat o anchetă.
"Poliţiştii seriviciului de investigaţii criminale Cluj efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte, urmând ca la finalizarea verificărilor dosarul să fie transmis parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca", spune purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Anca Bolba.
Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia funcţionează IML Cluj, va face propriile verificări. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, instituţia a demarat deja o anchetă şi a sesizat Direcţia de Sănătate Publică, dar rezultatlele vor fi făcute publice abia la finalizarea cercetărilor.
În replică, conducerea IML Cluj se apără şi spune că toate cadavrele au fost exploatate cu respectarea legii. Mai exact, instituţia are încheiat un protocol cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, iar în baza acestei înţelegeri universitatea poate prelua, în scop didactic şi ştiinţific, cadavrele nerevendicate într-o perioadă mai mare de 10 zile după deces sau cele fără aparţină