Valoarea îndoielnică a colateralelor a creditelor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii şi executarea anevoioasă a acestora constituie un impediment pentru finanţarea economiei naţionale, a spus ieri Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, în cadrul unei conferinţe având ca temă administrarea riscurilor. Majoritatea garanţiilor IMM o reprezintă stocurile şi creanţele, însă constant se dovedeşte că valoarea acestora este apropiată de zero, ceea ce măreşte riscul în acordarea unui împrumut.
"Nu înţelegem că sunt două categorii de firme: cele care plătesc şi cele care nu plătesc", a declarat Van Groningen, adăugând că cei care plătesc suportă prin costurile creditului neperformanţa celor care nu plătesc. Aceasta anulează misiunea sistemului bancar, care este aceea de a-i sprijini pe cei care produc. Realitatea este aceea că se întâmplă exact invers, a punctat şeful Raiffeisen Bank România.
Garanţiile sunt greu de vândut, iar aducerea multor colaterale în piaţă pe fondul unei economii slabe nu face altceva decât să coboare preţul acestora, a spus, la rândul lui, Petre Bunescu, Deputy CEO la BRD-Groupe Societe Generale. Este cazul apartamentelor şi caselor unde cumpărătorii sunt reticenţi şi capacitatea de absorbţie a pieţei este redusă pentru colateralele executate. "Valoarea recuperării pierderilor este nesemnificativă", a declarat Bunescu.
Valoarea îndoielnică a colateralelor a creditelor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii şi executarea anevoioasă a acestora constituie un impediment pentru finanţarea economiei naţionale, a spus ieri Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, în cadrul unei conferinţe având ca temă administrarea riscurilor. Majoritatea garanţiilor IMM o reprezintă stocurile şi creanţele, însă constant se dovedeşte că valoarea acestora este apropiată de zero, ceea ce măreşte