Vlad Filat a prezentat astăzi preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, demisia Guvernului. La rândul său, şeful statului a luat act şi a semnat un decret privind acceptarea demisiei.
Prin acelaşi decret, Nicolae Timofti a dispus ca Guvernul demisionar să îndeplinească funcţiile de administrare a treburilor publice până la formarea noului Guvern.
De acum încolo, Executivul nu-şi va mai putea asuma aprobarea proiectelor de legi sau adoptarea programelor guvernamentale, potrivit lui Nicolae Osmochescu, doctor în Drept Constituţional.
„La fel, nu va putea semna acte internaţionale şi iniţia negocieri. Credibilitatea pe arena internaţională a unui Executiv în demisie este egală cu zero. Se va putea ocupa doar de chestiuni curente“, mai spune Nicolae Osmochescu.
„Programele, semnate până acum, vor funcţiona. Depinde însă de atitudinea celor care le realizează“, a mai spus doctorul în Drept Constituţional.
Guvernul Filat a picat la 5 martie, fiind demis cu votul a 54 de deputaţi (comunişti, democraţi, grupul socialiştilor şi neafiliaţii Mihai Godea şi Sergiu Sârbu).
Potrivit analistului Viorel Cibotaru, faptul că până acum au fost vehiculate mai multe nume la funţia de premier nu este decât o testare a opiniei publice.
„Până la urmă pot exista doar două variante. Prima ar fi ca noua majoritate – PD, PCRM şi poate grupul socialiştilor – formată prin conjunctură, să vină cu propriile propuneri pentru această funcţie. De exemplu, l-ar putea propune la funcţia de premier pe Vlad Plahotniuc sau pe cineva de la comunişti. Din tabăra cealaltă, candidatura poate fi doar cea a lui Vlad Filat“, susţine Viorel Cibotaru.