Taxa auto a fost înlocuită oficial de timbrul de mediu. Actul normativ care îl reglementează a fost publicat luni, 4 martie, în Monitorul Oficial al României.
Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată atât pentru maşinile înmatriculate pentru prima dată în România, cât şi pentru cele care au fost înmatriculate, dar pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă. De asemenea, timbrul de mediu va fi achitat, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, şi de cei care au obţinut în instanţă restituirea taxei de poluare sau înmatricularea unui autoturism fără plata acesteia.
Noul act normativ abrogă vechea lege care reglementa taxa de poluare, respectiv legea nr. 9/2012, precum şi normele sale de aplicare.
Ordonanţă publicată luni stabileşte că, începând din 15 martie, când noile reglementari vor intra în vigoare, timbrul de mediu va fi plătit, o singură dată, în următoarele situaţii: când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului. Se va achita, de asemenea, pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare,cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate. O altă situaţie în care se va plăti timbrul de mediu este pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmtaricularea fără plata unei taxe de poluare/ de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaţie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.
Categoriile exceptate de la plata timbrului de mediu
Proprietarii maşinilor înmatriculate în perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui să achite timbrul de mediu întrucât pentru acestea a fost achi